Traduïx

dimarts, 4 de setembre del 2012

UN MÓN DIVERS, SALUT SEXUAL PER A TOTS




El PSOE, en el Dia Mundial de la Salut Sexual, que instituït per la WAS (World Association for Sexual Health) se celebra el 4 de setembre, i que enguany 2012 es commemora davall el lema "En un món divers, salut sexual per a tots", considera necessari recordar que la Promoció de la salut sexual és fonamental per a la consecució de la salut i el benestar, així com per a aconseguir el desenvolupament sostenible de tota la ciutadania.
La salut sexual que defenem integra diversos drets que es poden agrupar en quatre bàsics: el dret a la llibertat, diversitat i salut sexual; el dret a la informació sexual i a l’anticoncepció; el dret a la maternitat lliure i responsable, i a la interrupció voluntària de l’embaràs; i el dret a la protecció de tota persona a qualsevol forma de violència sexual i de gènere. Açò és més important, si és possible, en l’època actual en què el PP està retallant drets sexuals i agredint, amb l’excusa de la crisi econòmica, la qualitat de vida de les persones i, per tant vulnerant drets humans fonamentals.
Els drets sexuals són drets humans universals basats en la llibertat, dignitat i igualtat inherents a tots els sers humans. I atés que la salut és un dret humà fonamental, la salut sexual ha de ser un dret humà bàsic, perquè és essencial per al benestar individual, interpersonal i social.
Les persones i comunitats que gaudixen del benestar sexual estan millor preparades per a contribuir a l’eradicació de la pobresa individual i social. Per tant, la Promoció de la salut sexual fomenta la responsabilitat individual i social, a més de les relacions equitatives i igualitàries, que contribuïxen a millorar la qualitat de vida i la instauració de la pau.
L’OMS va definir la Salut Sexual com “l’experiència del procés permanent de consecució de benestar físic, psicològic i sociocultural relacionat amb la sexualitat. La salut sexual s’observa en les expressions lliures i responsables de les capacitats sexuals que propicien un benestar harmoniós personal i social, enriquint -d’aquesta manera- la vida individual i social”. No es tracta, per tant, de l’absència de disfunció o malaltia, o d’ambdós. Perquè la salut sexual s’aconseguisca és necessari que els drets de les persones es reconeguen i es garantisquen.
El coneixement del fet sexual humà i aprendre a viure amb maduresa com a persones sexuades són i han de ser objectius importants de la nostra nova societat, i pels que les dones i hòmens socialistes apostem, com posa de manifest la creació en 2008 del Grup Federal de Salut Sexual i Drets Sexuals del PSOE.
Actualment, el PP està vulnerant alguns drets sexuals universals, per la qual cosa el PSOE vol denunciar el progressiu augment de polítiques ultraconservadores que, més enllà de la crisi econòmica, s’estan començant a proposar per part d’alguns Ministeris del govern del PP. En concret, estes propostes vulneren els següents drets sexuals:
El dret a prendre decisions reproductives lliures i responsables: el dret a decidir sobre tindre descendència o no, el nombre dels fills i filles i el temps entre cada u, així com el dret a l’accés als mètodes de regulació de la fertilitat. La intenció anunciada pel Ministre de Justícia, Alberto Ruiz-Gallardón, d’impedir la interrupció voluntària de l’embaràs en cas de malformació en el fetus, suposa retrocedir en drets sexuals i reproductius a abans inclús de la llei de supòsits vigent des de 1985 fins a 2010.
També, el dret a la informació basada en el coneixement científic, ja que la informació sexual haver de ser generada a través d’un procés científic lliure de pressions externes, i difós de forma apropiada en tots els nivells socials. Tot al contrari del que està fent la Ministra de Sanitat, Ana Mato, al posar en dubte els estudis científics que plantegen que la píndola del dia després no té efectes secundaris, volent justificar que la píndola no es venga sense recepta mèdica, èxit aconseguit durant El Govern socialista, i que està permetent disminuir el número interrupcions voluntàries de l’embaràs en xiques adolescents.
Així mateix, els retalls en la cartera de Sanitat estan vulnerant el dret a l’atenció clínica de la salut sexual. En una societat progressista l’atenció clínica de la salut sexual ha d’estar disponible per a la prevenció i el tractament de tots els problemes, preocupacions i trastorns sexuals, atés que són garantia de benestar, equitat i pau social.
Eliminar de l’assignatura d’educació per a la ciutadania els continguts que eduquen en una societat equitativa, que accepte les diversitats sexuals i supere les diferències de gènere vulnera el dret a l’Equitat sexual: este dret es referix a l’oposició a totes les formes de discriminació, per raons de sexe, gènere, orientació sexual, edat, raça, classe social, religió o discapacitat física, psíquica o sensorial.
Les dones i hòmens socialistes reiterem el nostre compromís en la defensa, la promoció, el respecte, el reconeixement i la divulgació de la salut sexual i des de 1997 dels drets sexuals, així com fomentar, a través de campanyes, els valors d’igualtat i equitat sexual.
Els drets sexuals són drets humans fonamentals i universals, i els socialistes hem de treballar perquè siguen respectats. La salut sexual és el resultat del reconeixement i respecte dels drets sexuals.
Finalment volem manifestar el nostre suport a la celebració de l’XI Congrés Europeu de Sexologia, que organitzat per la Federació Europea de Sexologia (EFS) i la Federació Espanyola de Sexologia se celebrarà a Madrid del 20 al 22 setembre de 2012.


Fernando Pascual Moscardó
Secretari d’Organització del PSOE d’Alzira

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada