Traduïx

dissabte, 28 de setembre del 2013

Virtudes Cuevas, la impostura de polítics de Sueca i un casal


JOSEP BLAY. Opinió

Virtudes Cuevas
Tres anys després de la mort de Virtudes Cuevas (Sueca, 3 de febrer de 1913 - Villejuif, França, 5 de juliol de 2010), l'Ajuntament de Sueca ha incomplit el compromís adquirit amb ella d'habilitar la xicoteta casa dels números 16-18 del carrer Magraners com a museu antifeixista. Això si: ha cedit el xicotet immoble al recentment creat fòrum per la memòria històrica que duu el nom de qui va ser l'abanderada, mentre es mantingué en peu, de la Federació Espanyola de Deportats i Internats Polítics (FEDIP). Visca: ja tenim casal!
Exiliada a França després de la Guerra Civil espanyola (havia militat en les Joventuts Socialistes Unificades), Virtudes Cuevas Escrivà fou, a més a més, víctima de la repressió nazi. Va ser detinguda, torturada i deportada durant cinc anys al camp d'internament per a dones que els nazis van construir a Ravensbrück (Alemanya), al nord de Berlín. Madame Carmen, nom que va adoptar quan col·laborà amb la resistència francesa, o Madame Codina després de contraure matrimoni amb Alberto Codina Pagés (Bagur, 1912 - Vitry sur Seine, 1991), qui també fou víctima de la repressió nazi al camp de concentració de Mauthausen, va donar el seu habitatge al municipi de Sueca per a què l'Ajuntament l'habilités com a museu per què la barbàrie feixista mai més torne a sembrar la repressió.

Virtudes Cuevas
arc del trionf 1999
Els representants polítics del municipi de Sueca van acceptar en 2003 la seua proposta, uns set anys abans de la seua mort, que es va produir al migdia d'un jorn d'estiu de 2010 a l'hospital públic Paul Brousse, de Villejuif, degudament atesa pels serveis socials francesos. D'aleshores ençà, res de res. Virtudes Cuevas donava la seua xicoteta casa per a un xicotet museu. Cal insistir en què a hores d'ara encara no s'ha fet realitat. No n'hi ha diners? Com pot ser això? El romanent, o superàvit, de l'Ajuntament de l'any 2010 va ser d'1'4 milions d'euros (quasi 250 milions de les antigues pessetes); el de 2011 ascendia a 1'6 milions; i el de 2012 va ser semblant. Serà per diners o per voluntat? Siga com siga, s'han passat per baix cama l'acord al qual arribaren amb la senyora que es va refiar dels polítics governants de l'Ajuntament del poble on va nàixer i que visitava de tant en tant.

Casa Magraners
Com qui es llava les mans, “espolsar-se les puces” diguem ací, la Junta de Govern Local de 29 d'abril d'enguany va cedir “la vivenda propietat de l'Ajuntament i situada en el Carrer Magraners, 16-18 de Sueca, a l'Associació 'Fórum per a la memòria Virtudes Cuevas de Sueca'”, tal i com consta textualment a l'extracte de l'acta. El fòrum recentment constituït ha acceptat la cessió de bon grat. A les 19 hores del divendres vinent, dia 27, tindrà lloc la primera assemblea general en la Casa de la Cultura de Sueca. El fòrum comença a caminar davant la impostura de qui dirigeix el nostre Ajuntament i que, a la vi, a la va, a la vista està, ha incomplit amb allò que acordà amb Virtudes Cuevas. Visca: ja tenim casal!

Josep Blay és l'editor de RiberaBaixa.info




Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada